Gjeldsslette forsvinner i gribbefond - G8 må handle nå

PM Rostock, 6.6.2007: To år etter G8-møtet i Gleneagles truer gribbefond med å nulle ut fordelene fra G8s gjeldssletteløfter. En samlet gjeldsslettebevegelse krever at G8 må sette en stopper for såkalte "gribbefond". 

Gribbefond er selskaper som kjøper opp gjeld for en billig penge for så å kreve hele det opprinnelige beløpet pluss renter tilbakebetalt.

- Gribbefond er et perverst utslag av et system hvor selskaper i skatteparadiser proffiterer på bistand og gjeldsslette, sier Kjetil Abildsnes, leder i SLUG. Dette er penger som skulle ha kommet fattige til gode, fortsetter han.

- Gjeldssletten som er oppnådd etter G8-møtet i Gleneagles i 2005 står i fare for å forsvinne til griske gribber, sier Muyatwa Sitali, koordinator i Jubilee Zambia. Gribbefondene spiser opp frigjorte midler fra gjeldsslette og truer utsiktene for å nå tusenårsmålene, fortsetter Sitali.

Zambia er i britisk rett dømt til å betale gribbefondet Donegal International 15 millioner USD for et lån Donegal International kjøpte av rumenske myndigheter for 3,3 millioner USD. Zambia er froventet å spare 40 millioner USD i fra gjeldsslette i år. Betalingen til Donegal reduserer fordelene ved gjeldsslette betraktelig.

- G8-landene påstår at de støtter krav om at gribbefond må handle som ansvarlige långivere. Men G8 må anerkjenne at de selv er en del av problemet med uansvarlig utlån og illegitim gjeld. G8 må ta sin del av ansvaret for akkumuleringen av illegitim gjeld og slette denne gjelda, ensidig og uten betingelser. Dette sier Lidy Nacpil i Jubilee South.

- G8 må sørge for å få på plass et system som sender disse gribbene ut på en permanent ørkenvandring, sier Ingrid Naess- Holm, nestleder i Changemaker.


Informasjon om G8s brutte gjeldsløfter

Relevante linker
http://www.eurodad.org/whatsnew/articles.aspx?id=1310Les også:

Facebook Twitter Email