Kjøper opp Liberias gjeld

En historisk avtale mellom Liberia og kommersielle kreditorer reduserer landets gjeldsbyrde med 1,2 milliarder dollar. Norge er ett av landene som er med på oppkjøpet av gjelden. 

For to år siden utgjorde Liberias gjeld 700 prosent av landets årlige inntekter. Siden da har Liberia forhandlet seg frem til gjeldsslette med multilaterale og bilaterale aktører, og har slik fått frigjort midler til det utfordrende gjenoppbygningsarbeidet som må til etter en lang og brutal borgerkrig som endte for seks år siden. I løpet av borgerkrigen bygget landets gjeld seg opp til uhåndterlige høyder, noe som stilte president Ellen Johnson Sirleaf overfor en vanskelig oppgave da hun tok over makten i 2006.

I april i år har Liberia også fått reforhandlet gjeld med sine private utlånere, hvorav mange er hedgefunds og investorer som har kjøpt gjelden av andre aktører. 97,5 prosent av disse investorene bidro i forhandlingene som endte med at gjeld verdt 1,2 milliarder dollar ble kjøpt opp for 38 millioner dollar. Dette er historiens største avslag i gjeldsforhandlinger mellom et utviklingsland og dets kreditorer. Halvparten av beløpet ble betalt av Verdensbanken, og den andre halvparten av Tyskland, Norge, Storbritannia og USA.

Liberia sitter fortsatt med 1,17 milliarder dollar i utenlandsgjeld, men det meste av dette vil bli slettet når landet fullfører Verdensbankens Heavily Indebted Poor Countries Initiative (HIPC). Verdensbanken og IMF har blitt kritisert, blant annet av Jubilee Debt Campaign, for å bruke for lang tid på å innlemme Liberia i HIPC, samt for å stille unødvendige betingelser for gjeldssletten landet kan få gjennom dette programmet.


Relaterte artikler

230 millioner i gjeldsslette til Liberia

Endelig gjeldsslette for Liberia

Liberia lider

Les også

World Bank helps Liberia slash debtLes også:

Facebook Twitter Email