VG Nett: Norge er med på å slette Kongos milliard-gjeld

Kongo får gjeld for over 44 milliarder kroner slettet. Det har de rike landene som har lånt bort penger til Kongo avgjort. 

Kongo fikk torsdag slettet over halvparten av utenlandsgjelden sin med hele 7,35 milliarder dollar, altså over 44 milliarder kroner.

Kongos samlede gjeld til Norge er om lag 130 millioner kroner. Hele denne gjelden, pluss renter, blir nå ettergitt, får VG Nett opplyst fra UD.

- Vi er veldig fornøyde med denne gjeldsslettingen, som vil ha positiv virkning på sentralbankreservene og gi staten handlingsrom i budsjettet, i kampen mot fattigdom og for å utvikle infrastrukturen. Dette vil føre til økt velferd for befolkningen, sier Kongos sentralbanksjef Jean-Louis Kayembe wa Kayembe til Reuters.

- Sikrer bærekraftig utvikling

Gjeldsslettingen skal være «et bidrag til gjenopprettelsen av Kongos gjeldsbærekraft». Den såkalte Parisklubben, en gruppe rike kreditorland, uttrykker samtidig bekymring for næringslivets kår i landet og ber Kongo om å gjennomføre reformer for å styrke forvaltningen, forbedre lovstyret og bekjempe korrupsjon.

Ifølge gruppen er dette nødvendige forutsetninger for å sikre bærekraftig utvikling i landet.

Kreditorlandene noterer at Kongo er innstilt på å gjennomføre strategier for fattigdomsreduksjon og et ambisiøst program for bærekraftig økonomisk utvikling, samt å forbedre offentlig styre og forbedre forutsetningene for næringslivet i landet. 

- Kjempepositivt

Leder i Slett U-landsgjelda, Sigrun Espe, mener det er meget positivt at Kongo nå er blitt frigjort for mye av gjeldsbyrden sin.

- Mye av dette var illegitim gjeld som stammet fra et illegitimt diktatorregime. Kongo har selv sagt at de vil bruke frigjorte midler på sosiale tiltak som helse og utdanning. Vi håper og tror at den kongolesiske regjeringen vil følge eksempelet til flere andre afrikanske land gjennomføre dette. Det har vært en lang prosess som har pågått i sju år, så dette var på tide, sier Espe til VG Nett.

Skylder fortsatt milliarder

Parisklubben ble dannet i 1956, og er en uformell gruppe kreditorland fra Vesten. De har månedlige møter i Paris med landene som har lånt penger av dem. Følgende land er medlemmer i Parisklubben og var med på å slette halvparten av Kongos milliardgjeld: Østerrike, Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Nederland, Norge, Russland, Spania Sverige, Sveits, Storbritannia og USA.

Kongo skylder fremdeles Kina fem milliarder dollar, tilsvarende 30 milliarder norske kroner. Dessuten har staten Kongo påtatt seg milliarder i gjeld fra private aktører innenlands. President Joseph Kabila sier landet kun vil ta på seg «fornuftige lån» i fremtiden.

Rikt på naturressurser

Kongo er det tredje største landet i Afrika og er kjent for sine enorme naturressurser. Til tross for rike mengder av gull, kobber, kobolt og diamanter, er Kongo et av de fattigste landene i verden.

Kongo strever fortsatt med å komme seg på beina etter den siste borgerkrigen, som raste fra 1998 til 2003. Mens landet forbereder seg på valget på president og parlament i 2011, kjemper fremdeles regjeringshæren mot diverse opprørsgrupper øst i Kongo.

Det siste halvannet året har landet fått mye oppmerksomhet i Norge på grunn av rettsprosessen mot de fengslede nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Kisangani.


Les artikkelen på VG sine nettsider her.Les også:

Facebook Twitter Email