Gribbefond med klørne i gresk gjeld

Mens Hellas er i dyp krise, har gribbefond benyttet muligheten til å tjene godt på å spekulerer i gresk gjeld. Dette er mulig fordi de baseres i britiske skatteparadis og kan dermed bruke britiske domstoler for å kreve inn millionbeløp av Hellas. 

Gribbefondet Dart Management som er basert i Cayman Islands har mottatt €400 millioner i betaling fra Hellas mens landet er i krise, ifølge New York Times.

Gribbefond er banker og fond som kjøper opp veldig billig statsgjeld rett før et land får slettet gjeld. Når gjeldssletten er gjennomført, er landets betalingsevne bedre, og gribbene kan kreve inn hele gjelden som de har kjøpt for en brøkdel.

De fleste av Hellas’ kreditorer måtte i mars ta til takke med å bare få 50% av gjelda Hellas skylde dem tilbakebetalt. Gribbefondene, som holder over €6 milliarder av Hellas' gjeld, nektet imidlertid å bli med på dette. De vil ha gjelda tilbakebetalt i sin helhet.

Utrolig nok, kan gribbefondene kreve å få gjelda tilbakebetalt i sin helhet fordi gjelda dekkes av britisk lovgiving. Mens kreditorene som ligger under gresk lovgiving forpliktes til å ettergi deler av gjelda, er noe av Hellas’ gjeld dekket av utenlandsk lov.

Storbritannia har vedtatt en lov som begrenser inndrivelsen av slik gjeld, men loven strekker seg ikke til skatteparadis som Jersey og Cayman Islands.

Jubilee Debt Campaign UK har nå en kampanje for å få slutt på at Storbritannia skal kunne brukes som et instrument for gribbefondsspekulanter.

Bli med på Jubilee Debt Campaigns kampanje.


Les mer:

Bet on Greek Bonds Paid Off for "Vulture Fund" (New York Times)
Krever 100 mill. av verdens fattigste (Aftenposten)
DR Kongos gjeld i gribbenes klør (SLUG)
Finansgribber krever Kongo for millioner (Bistandsaktuelt)
'Vulture funds' circle as Greece fears grow (The Independent)

Les mer om gribbefond.

Foto: Jubilee Debt Campaign UKLes også:

Facebook Twitter Email