Får ikke norsk støtte (Dagsavisen)

Norge lot være å stemme over forslaget for å løse gjeldskrisen fra verdens fattigste i FN. – Oppsiktsvekkende og et brudd med Norges linje, sier Gina Ekholt fra SLUG til Dagsavisen. 

Mens verdens 133 fattigste land ber om at løsninger på gjeldskrisen utarbeides i FN, sier store deler av den rike verden nei. Norge avsto under gårsdagens avstemning i FN i New York, da det ble stemt over et forslag om å utarbeide mekanismer for mer rettferdige løsninger for land i gjeldskrise.

Norge har lenge blitt sett på som en pioner i arbeidet for gjeldsslette. At Norge nå endrer kurs, er oppsiktsvekkende, sier Gina Ekholt fra SLUG – Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk.

– Det er et brudd med Norges linje at vi ikke støttet utviklingslandene i denne saken, sier Ekholt.

Også Venstre, regjeringens støtteparti, har gitt klar beskjed om at de ønsket et norsk ja. Statssekretær Bård Glad Pedersen (H) sier Norge støtter bakgrunnen for initiativet, men var misfornøyde med deler av teksten.

– Det var ingen EU-land som stemte for, og vi kunne heller ikke gjøre det. Delvis fordi forslaget inneholdt ting som er urealistisk og fordi långivere ikke ble godt nok involvert i prosessen, sier Pedersen til Dagsavisen.

Pedersen avviser at dette er et brudd med Norges linje når det kommer til arbeidet for gjeldsslette internasjonalt.

– Vi vil fortsatt bidra til å finne løsninger som kan lette situasjonen for land med tung gjeldsbyrde, sier Pedersen.

Artikkelen sto på trykk i Dagsavisen 11.09.2014 s.23.

Forfatter: Heidi Taksdal Skjeseth

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.noLes også:

Facebook Twitter Email