IMF får refs for håndtering av gresk gjeldskrise

IMF får refs for håndteringen av den greske gjeldskrisen, i ny intern rapport. Ansatte i IMF mente at gjeldsslette var nødvendig for å få Hellas ut av det økonomiske uføret. Gjeldsslette ble allikevel ikke en del av den greske redningspakken.

Athen-Hellas-demonstrasjon-Wikimedia-Commons

Greske demonstranter utenfor parlamentsbygningen i Athen. Foto: Wikimedia Commons

Seniorrådgivere i IMF anså den greske gjelden for å være ikke bærekraftig i 2010. I henhold til rapporten fra IMFs interne evalueringsavdeling (IEO) opplevde IMF press fra europeiske ledere på å vedta en redningspakke. Daværende direktør Domenique Strauss-Kahn skal angivelig å bestemt seg for å gå for løsningsforslag allerede framforhandlet av europeiske beslutningstakere. Disse forslagene tok en sjanse på at finansiell stabilitet ville gjenopprettes i den greske økonomien uten gjeldsrestrukturering. Dominique Strauss-Kahn ble er erstattet av Christine Lagarde i 2011, da kan måtte gå av som følge av en overgrepsskandale.

Tøyet regler

I følge den interne rapporten førte manglende åpenhet og ansvarlighet til at det fremsto som at IMF forskjellsbehandlet europeiske stater. Regler ble tøyet og tiltak ble vedtatt uten forankring i styrende organer. Christine Lagarde innrømmer at de økonomiske prognosene var for optimistiske, sett i etterpåklokskapens lys. Hun mener allikevel å trekke den konklusjon at fondets involvering i den europeiske gjeldskrisen var en suksess.

Dominique-Strauss-Kahn-Foto-Wikimedia-Commons

Dominique Strauss-Kahn. Foto: Wikimedia CommonsLes også:

Facebook Twitter Email