Tar opp lån for å redde liv
Kirkens Nødhjelp, Plan Norge og SLUG sendte torsdag ettermiddag brev til Finansminister Siv Jensen, der vi ber om at Norge støtter USAs forslag om å gi gjeldsslette gjennom IMF til de Ebola-rammede landene. - Vi kan ikke tillate at fattige, kriserammede land må ta opp lån for å redde liv, sier seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelp, Kjetil Abildsnes.
5000 mennesker har mistet livet til Ebola-epidemien de siste månedene, men det internasjonale samfunnet har sviktet i sin økonomiske støtte til sykehus, leger og medisiner. Nå gir Det internasjonale pengefondet (IMF) lån til de kriserammede landene for å dekke inn underskuddet. Gi dem heller gjeldsslette, sier flere norske organisasjoner.
- Ebola har lammet store deler av samfunnsutviklingen i de rammede landene, blant annet barns tilgang på skolegang. Når krisen er over, må pengene brukes på å bygge opp igjen grunnleggende tjenester, ikke på å betjene nye lån, sier leder for politisk avdeling i Plan Norge, Per Kristian Sbertoli.
Forrige uke ba USAs finansminister Jacob Lew IMF om å gi 100 millioner dollar (677 millioner kroner) i gjeldsslette til Sierra Leone, Liberia og Guinea for å styrke den økonomiske kapasiteten for å takle kampen mot Ebola. Dette er et krav norsk gjeldsbevegelse vil at Norge skal støtte.
- Vi håper Siv Jensen følger sin amerikanske kollega og krever at IMF gir gjeldsslette til de Ebola-rammede landene, sier daglig leder i SLUG – Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk, Gina Ekholt.
G-20 vil gå lenger: Under toppmøtet i Brisbane i helgen ble IMF bedt om å finne 300 millioner i støtte til Ebola-rammende land, gjennom lån, gjeldsslette og bistand. Det er uklart hvor disse midlene skal tas fra, ettersom IMFs katastrofefond bare har 150 millioner på konto. De siste tre årene har IMF hatt et betydelig overskudd, og organisasjonene oppfordrer regjeringen til å be IMF bruke deler av dette overskuddet til å fylle opp katastrofefondet.
-Vi kan ikke tillate at fattige, kriserammede land må ta opp lån for å redde liv. Med den krisen disse landene er rammet av nå trenger de ikke nye lån, men gjeldsslette og bistand. Vi forventer at verdenssamfunnet tar regningen, sier seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelp, Kjetil Abildsnes.