Før G20-møte i morgen: 215 organisasjoner krever utstedelse av 3 billioner dollar SDR

PRESSEMELDING

Over 215 organisasjoner fra hele verden krever at G20 og IMF skal utstede 3 billioner dollar av den internasjonale valutaen Special Drawing Rights (SDR).

Blant de som har signert er SLUG - Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk og Kirkens Nødhjelp.

Daglig leder i SLUG Henrik Mathias Hvaal er optimistisk:

- I hele fjor så vi en interesse for å bruke SDR til å hjelpe lav- og mellominntektsland på beina. Dette ble dessverre blokkert av Trump-administrasjonen, men nå er situasjonen heldigvis annerledes.

Organisasjonene har sendt et brev i forkant av fredagens finansministermøte i G20 - det første møtet under Italias presidentskap. Finansministerne fra de største økonomiene i verden skal diskutere tiltak for å møte de økonomiske konsekvensene av koronapandemien. G20-landene har mest innflytelse i IMF (Det internasjonale pengefondet).

Hvaal mener at tiden er inne for å handle raskt:

- SDR er en rask og enkel måte å løse likviditetsproblemer for land som står i krise, og for motvirke global resesjon. Mange land mangler helt nødvendige midler til helse- og sosialtiltak i møte med korona. Det beste med SDR er at det ikke er noen som taper på det, og at det ikke medfører gjeld. For de mange landene som har enorme gjeldsproblemer er dette den beste løsningen.

Hvaal håper også at Norge vil bidra til å dytte denne prosessen i riktig retning.

- Norske myndigheter har vært positive til SDR, og selv om Norge står utenfor G20 tror vi at regjeringen kan bruke stemmen til å få igjennom dette viktige tiltaket.

Les hele brevet her: https://www.jubileeusa.org/jubilee_letter_g20_sdrLes også:

Facebook Twitter Email