FfD forum og fjerde "prep.com" til FfD4

28.april til 1.mai fant FfD forum og den fjerde forberedende møte til FfD4 sted i FNs hovedkvarter i New York. Daglig leder i Debt Justice Norge, Julie Rødje, deltok på møtene. Hun er skuffet over rike lands manglende engasjement og bidrag på konferansen.

Image 67512833 1

Julie Rødje utenfor FNs hovedkvarter under FfD forum 2025.

Første utkastet til outcome dokumentet til FfD4 kom på bordet allerede i mars. Nå pågår det forhandlinger basert på dette dokumentet, i tillegg deltok IMF og Verdensbanken på FfD forum etter å ha avholdt sine vårmøter uka før. Som under tidligere forberedende møter var gjeld høyest på agendaen. Hovedskillelinjene går mellom særlig en rekke afrikanske land, små øystater og andre lav-og mellominntektsland i Asia og Latin-Amerika på en side, og rike land med USA i spissen på den andre. De førstnevnte ønsker større reformer av dagens system med en intergovernmental prosess i FN for å sikre gjeldsbærekraft, mens de sistnevnte ønsker mindre tiltak innenfor dagens system. Mens svært mange land innen G77 tok ordet på konferansen og tydelig arbeider for en ny gjeldsarkitektur.

- Det er nesten sjokkerende å se hvordan rike land gjemmer seg i diskusjonene. Etter titalls med innlegg fra land som befinner seg i økonomisk krise, fortsetter Norge, EU og USA å holde seg tyst i salen. Skal man gjenopprette global tillit, styrke samarbeid og sikre langsiktige løsninger, må også rike land bidra konstruktivt og støtte nødvendig reformer av dagens system, sier Julie Rødje.

EU-blokka er selv ikke enige i sine posisjoner enda, men forhandler som samlet blokk. Norge på sin side, har rollen som co-fasilitator for konferansen, og holder derfor strategisk en lavere profil under forhandlingene.

- Norge har noen gode posisjoner for å styrke ansvarlig låntaking og långiving, samt øke åpenhet om låneavtaler. Dette er viktig for å forebygge forverrede kriser framover. Samtidig bør Norge gjøre mer for å løse dagens kriser og lytte til behovene fra land i Sør. Det holder ikke å flikke på Common Framework, vi trenger en gjeldskonvensjon og rettferdig maktfordeling, sier Rødje.

Hvorfor Common Framework ikke fungerer kan du lese mer om her.

Vil du lese hele sivilsamfunnets respons på første utkast til outcome dokumentet?

Det finner du her!

Jd1 4435

Felles aksjon med internasjonalt sivilsamfunn med krav om en gjeldskonvensjon under FN. Foto: Jason DeCrow/ AP Content Services.

I tillegg til å følge møtene inne i FN-bygget tett, deltok sivilsamfunnet på en rekke møter. Vi møtte norske UD, hadde møte med EU-delegasjonen om deres posisjoner, deltok på ulike side event og hadde en stor aksjon med sivilsamfunn verden over for å kreve en gjeldskonvensjon i FN.

- Vi drar fra New York med enda mer pågangsmot til å kjempe i solidaritet for mennesker som ikke får dekket sne behov fordi staten må bruke midlene sine på en urettferdig gjeldsbetjening, men også for å støtte opp under en regelstyrt og demokratisk økonomisk system og styrket global tillit som tjener alle land, sier Rødje.



Facebook Twitter Email