​ Verdensbanken nekter Burundi gjeldsslette

Tross løftene fortsetter Verdensbanken å presse privatisering på fattige land. Burundi blir nektet gjeldslette fordi landet ikke har privatisert kaffeindustrien, skriver Klassekampen 26. april 2008.

Under vårmøtene i Washington D.C. kom det frem at Burundi ikke vil få gjeldsslette før landets kaffesektor helprivatiseres.

Burundi har egentlig vært berettiget til gjeldsslette helt siden 1996. Etter G8-møtet i Gleneagles i 2005 ble prosessen endelig tatt hånd om, og landet fikk en del av gjelden slettet. Et gjenværende beløp skulle slettes etterhvert gjennom gjeldssletteintitiativene Heavily Indebted Poor Countries (HIPC) og Multilateral Debt Relief Initiative (MDRI). Gjeldssletten fra 2005 gjorde at Burundi fikk frigjort midler slik at 300.000 flere barn kunne gå på skole. Det er imidlertid ikke et lite beløp som gjenstår. Ifølge Jubilee Debt Campaign har Burundi rett til å få slettet hele 1,4 milliarder dollar. Dette utgjør 210% av Burundis BNP, og hemmer landets utvikling betraktelig. Landet er rammet av aidsepidemien og ligger på tiende sisteplass på FNs levekårsindeks.

Burundi trenger altså disse midlene som de nektes av Verdensbanken. Med utgangspunkt i hva som skjedde sist landet fikk gjeldsslette, er det stor grunn til å tro at Verdensbankens avgjørelse forsinker en kraftig styrking av landets sosiale sektorer. SLUG mener avgjørelsen er forkastelig, og oppfordrer den norske regjeringen til å reagere.


Les brevet SLUG sendte 24.04. til Norges representant i Verdensbanken.



Les også:

Facebook Twitter Email