Aktivister uttrykker misnøye med IMFs nye lån til Haiti

Internasjonalt organisasjonsopprop krever gjeldsslette for Haiti. SLUG, Kirkens Nødhjelp, Changemaker, Attac og LAG er de norske organisasjonene som har stilt seg bak oppropet.

Etter underskriftskampanjen for å få Norge til å bruke sin stemme internasjonalt for å så sletta Haitis gjeld har presset spesielt mot IMF vært sterkt internasjonalt. SLUG og fire av våre medlemsorganisasjoner har stilt seg bak et opprop til IMF med krav om umiddelbar gjeldsslette for Haiti.

Internasjonalt organisasjonsopprop: Aktivister uttrykker misnøye med IMFs nye lån til Haiti

Vi uttrykker dyp misnøye med at det internasjonale pengefondet gir et lån på 102 millioner dollar til Haiti uten å nevne gjeldsslette. Haiti vil nå skylde IMF over 250 millioner dollar.

Flere hundre tusen aktivister har appellert til sine myndigheter de siste dager for å sikre at bistand til Haiti nå gis som gaver, ikke som lån, og at Haitis resterende gjeld slettes.

Til tross for at IMFs leder Dominique Strauss-Kahn forrige uke ga sin støtte til gjeldsslette for Haiti, ”inkludert vårt nye lån”, så var det ingen tegn til sletting på IMFs møte i Washington denne uken. Verdensbanken (som har 39 millioner dollar i utestående lån til Haiti) og den interamerikanske utviklingsbanken (som har 447 millioner dollar i utestående lån til Haiti) har også uttrykt støtte til gjeldssletteinitiativer, men har ennå ikke inngått formelle avtaler. Store deler av disse lånene ble gitt på en tid da Haiti hadde en enorm, illegitim gjeld som stammet fra skjødesløse og umoralske lån til diktatorregimer.

IMF, som blir styrt av verdens rikeste land, framstår som samvittighetsløse når de nå ikke greier å følge andres eksempler og si at de vil slette Haitis gjeld. Det internasjonale gjeldsslettenettverket er bekymret for at IMF benytter krisen på Haiti til å utvide sitt virke, slik vi så når finanskrisen slo til i fjor. Dette er nok et bevis på hvorfor IMF ikke bør være involvert i utvikling.

Dessuten er kommunikasjon fra IMF misvisende når de hevder at det nye lånet utgjør en del av hjelpearbeidet i etterkant av jordskjelvkatastrofen. IMFs nye lån vil gå inn i Haitis nåværende program med IMF. Dette inkluderer skadelige økonomiske og politiske kondisjoner som på udemokratisk måte blant annet tvinger Haiti til å heve elektrisitetsprisene og fryse lønninger i offentlig sektor. Vi ber IMF om å fjerne disse betingelsene umiddelbart.Vi støtter uttalelsene fra sivilsamfunnsorganisasjoner på Haiti, som PAPDA:

”Gjeld til IFIene og store mektige aktører i verden har bidratt til å ødelegge vårt land. Det kan sammenlignes med et jordskjelv som har vart fra 1983 da vi signerte den første avtalen med IMF. Disse lånene har ført til jordskjelv og etterskjelv som har undergravd våre institusjoner og vår evne til å respondere til en slik krise som nå har rammet oss.”

Vi ber IMF om å slette hele Haitis gjeld, inkludert det nye lånet, umiddelbart og uten betingelser. Vi ber også rike land om å stille store summer, i form av gavebistand, tilgjengelig for Haiti. Rike land har et historisk ansvar for å støtte dette landet som har blitt påført så mye skade gjennom tidene.


Signert av:

The Norwegian Coalition for Debt Cancellation

Norwegian Church Aid

Attac Norway

The Norwegian Solidarity Committee for Latin America

Changemaker Norway

Jubilee Debt Campaign, UK

Debt and Development Coalition Ireland

11.11.11- Coalition of the Flemish North-South Movement

Plate-forme Dette & Développement

CCFD-Terre Solidaire

Jubilee Scotland

Campagna per la Riforma della Banca Mondiale

Observatorio de la Deuda en la Globalización

European Network on Debt and Development

Both ENDS

Share the World’s Resources

Ekvilib Institute

Diakonia

Committee for the Abolition of Third World Debt

Latin American Solidarity Centre

KOO- Koordinierungsstelle der Österr. Bischofskonferenz f. internationale Entwicklung und Mission

World Development Movement UK

Aktion Finanzplatz Schweiz

new economics foundation uk

Forum Syd

Ecologistas en Acción (Spain)

CNCD (Belgium)

Attac España

erlassjahr.de

Freedom From Debt Coalition

The Development Research Center (Bulgaria)

Vision du Monde

Christianaid (UK)

Berne Declaration (Switzerland)

Broederlijk Delen (Belgium)

Campaña ¿Quien debe a Quien?

Manuel zaguirre, President SOTERMUN (Spain)

Santiago González, Inrernational Dep. USO (Spain)

COEH: Coordination Europe-Haïti (a platform of 65 European NGO’s and solidarity groups in Europe working with Haïti)Les også:

Facebook Twitter Email