Ber om gjeldsslette

Forrige uke var Zimbabwes finansminister i Norge for å be om gjeldslette, til tross for at president Mugabe er prinsipielt i mot en gjeldsletteprosess. Sivilsamfunn krever en revisjon av Zimbabwes gjeld, som tilsvarer over 80 prosent av landets årlige verdiskaping. Zimbabwe er fortsatt «Afrikas syke mann», ifølge finansminister Tendai Biti. Han reiser verden rundt for å få strøket gjeld tatt opp av president Robert Mugabe. 

Zimbabwes gjeld tilsvarer over 80 prosent av landets årlige verdiskaping. – Det er ikke bærekraftig, fastslår finansminister Tendai Biti.

Omtrent all gjelden er arv fra 1990-tallet, da eneveldige Robert Mugabe villig vekk lånte penger til sine mer eller mindre luftige prosjekter. Mange av disse lånene har alt forfalt og er i mislighold, og Zimbabwe er i forhandlinger med Det internasjonale valutafondet (IMF), Verdensbanken og kreditorene om gjeldsavskrivning.

– Norge og de nordiske landene er svært samarbeidsvillige. De store guttene er mer likegyldige, sier Biti etter et møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre og finansminister Sigbjørn Johnsen i Oslo igår.

Først for et par uker siden kom det en fornuftig oversikt over Zimbabwes gjeld, i en rapport fra Zimbabwe Europe Network (ZEN), en paraplyorganisasjon for ulike europeiske frivillige organisasjoner.

Krever innsyn

Her kommer det frem at flere av de vestlige långiverne også har gjort seg skyldig i urent trav. Særlig Storbritannia har gitt store lån, enten i form av gjenkjøpsavtaler, eller direkte i form av varer. Eksempelvis 1500 britiske Land Rover terrengbiler til politiet i Zimbabwe, som ennå ikke er gjort opp for. Lån fra Spania ble gitt mot kjøp av spanske militærfly.

Det er også sterk mistanke om at store beløp har forsvunnet på veien – til Mugabe selv og hans støttespillere i partiet ZANU-PF.

– Zimbabwes fremtid er alvorlig truet av gjeldsproblematikken. Vi krever en revisjon av gjelden, noe som er avgjørende, sier Tor-Hugne Olsen, koordinator for ZEN i Brussel.

– Som et europeisk nettverk oppfordrer vi spesielt europeiske myndigheter, som rett nok krever økt åpenhet fra Zimbabwe økonomisk og politisk, til selv å vise åpenhet ved å opplyse om hvilke lån som er gitt til Zimbabwe, når og til hva, sier Olsen.

Politisk kaos

Etter 14 sammenhengende år med økonomisk nedgang, har økonomien tatt seg opp etter at Mugabe ble tvunget til å inngå en maktdelingsavtale med opposisjonslederen Morgan Tsvangirai. Selv om Mugabe ifølge uavhengige observatører fraranet Tsvangirai valgseieren.

I år og neste år ligger Zimbabwe an til en økonomisk vekst på opp mot ti prosent årlig, men fra et meget lavt nivå. Finansminister Biti understreker at den politiske situasjonen, ved siden av gjelden, er den største hindringen for økonomisk fremgang.

– Den politiske situasjonen er elendig, og meget ustabil, sier Biti, som tilhører Tsvangerais Movement for Democratic Change (MDC).

Som tidligere studentleder, og kastet i fengsel av Mugabes regime, har Biti lite til overs for den aldrende presidenten.

– Mugabe er ZANU-PFs kandidat også ved neste valg, og han vil da være 90 år. Det er en katastrofe. Nasjonalisme er en gammel utbrukt ideologi som ikke fører oe godt med seg. Mugabe er grunnen til at Zimbabwe fortsatt er Afrikas syke mann, sier Tendai Biti.

Last ned sivilsamfunnsrapporten Uncovering Zimbabwe’s debt: The case for a democratic solution to the unjust debt burden.



Les også:

Facebook Twitter Email