Don’t owe – won’t pay

Lørdag 22. mars ble Madrids gater fylt av titusener som demonstrerte mot den prekære situasjonen i Spania med høy arbeidsledighet, økt fattigdom og fortsatte kutt i offentlige utgifter. En av parolene var ”Don’t owe, won’t pay” – gjelden er ikke vår og vi nekter å betale!

De sosiale konsekvensene av den økonomiske krisen er enorme, og mange protesterer mot at offentlige midler ble brukt til å redde bankene, mens folket satt igjen med regningen. Demonstrasjonen "March for Dignity" har fire hovedkrav: at Spania skal slutte å betale på gjelden, at regjeringen må sikre arbeidsplasser og gode offentlige tjenester, og beskyttelse av sivile og politiske rettigheter. 

I Spania er det en voksende folkebevegelse for å gi folk flest større kontroll over politikernes bruk av offentlige midler og gjeldsopptak. Ved å engasjere lokalmiljøet helt ned på bydelsnivå i hvordan offentlige midler brukes, og hvordan gjeld blir tatt opp ønsker den spanske gjeldsbevegelsen å skape et folkelig engasjement for å skape alternativer til politikken som nå føres i Spania. Landets statsgjeld har økt voldsomt for å redde private banker og selskaper etter finanskrisen. Kampanjen ønsker ikke en offisiell gjeldsrevisjon utført av staten, men heller folkelig mobilisering og lokal kontroll over politikernes beslutninger.

”Si se puede – Ja, vi kan!” – Iolanda Fresnillo fra den spanske gjeldsrevisjonskampanjen.Les også:

Facebook Twitter Email