IMF sletter gjeld til Ebola-rammede land - nye lån truer

IMF sletter gjeld til Ebola-rammede land - nye lån truer

Nesten $100 millioner av Liberia, Guinea og Sierra Leones gjeld til IMF skal slettes for å frigjøre midler som blant annet skal gå til lønninger til helsearbeidere. Internasjonal gjeldsbevegelse jubler for gjeldssletten, men er bekymret for nye IMF-lån som faktisk fører til økte gjeldsbyrder i de Ebola-rammede landene. 

Torsdag 5. februar kunne IMF-styret endelig kunngjøre at gjeldsslettefondet deres for land som har vært utsatt for naturkatastrofer (Post-catastrophe debt relief trust) har utvidet mandatet sitt til også å omfatte epidemier.

- Det er en stor seier at gjeldsslettefondet for land i katastrofer har utvidedet mandatet sitt. Dette vil gjøre det enklere for fattige land som utsettes for slike katastrofer å frigjøre de ressursene de trenger for et omfattende hjelpearbeid, sier Gina Ekholt, daglig leder i SLUG - Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk. 

Norsk gjeldsbevegelse med Kirkens Nødhjelp, Plan og SLUG i spissen har jobbet for at den nordiske styrestolen i IMF skal stemme for forslaget om gjeldsslette som opprinnelig ble fremmet av USA. I månedene før jul har organisasjonene skrevet brev til Finansminister Siv Jensen, IMF-styrerepresentanten Audun Grønn, og stortingsrepresentant for Venstre, Sveinung Rotevatn har stilt spørsmål i Stortingets spørretime. Meldingen fra organisasjonene og Rotevatn er klar: IMF må gi gjeldsslette til landene som kjemper mot epidemien, vi må ikke gi dem nye lån for at de skal redde liv. 

Det er gledelig at IMF-styret har tatt kravet fra USA, G20 og den internasjonale gjeldsbevegelsen på alvor, men det er bekymringsverdig at strategien for å bekjempe Ebola også innebærer nye lån på $160 millioner. Til tross for gjeldsslette vil gjeldsbyrden Guinea, Libera og Sierra Leone har til IMF øke fra $410 millioner til $620 millioner de neste tre årene fordi de har fått nye lån for å bekjempe Ebola.

- IMFs nye lån til Guinea, Liberia og Sierra Leone innebærer at gjeldsbyrden deres faktisk vil øke de neste årene. Det disse landene egentlig trenger er bistand og gjeldsslette, ikke å ta opp nye lån for å redde liv, sier Ekholt. 


Bilde: Hjelpearbeidere fra Røde Kors på jobb i Kailahun, i den østlige delen av Sierra Leone som grenser til Guinea / EC/ECHO/Cyprien Fabre

Les pressemeldingen fra IMF her.
Last ned brevet til Siv Jensen her.Les også:

Facebook Twitter Email