Liberia saksøkt av gribbefond - igjen

Liberia har igjen blitt saksøkt i en britisk domstol. Saksøkerne er gribbefond som vil tjene 20 millioner dollar på oppkjøp av Liberias gjeld fra 1978. Dette utgjør 5% av Liberias statsbudsjett. 

Gribbefondene heter Hamsah Investments og Wall Capital Ltd. Man vet lite om selskapene ettersom de er registrerte i skatteparadis. Man vet imidlertid at Hamsah Investements nylig har vunnet et lignende søksmål mot Nicaragua, noe de tjente 11.6 millioner dollar på. Liberianske myndigheter sier de ikke har penger for å betale tilbake gjelda, og anklager gribbefondene for å tjene seg rike på fattigdom.

Liberia har blitt hardt utsatt for slike saksmål før og tapt 357 millioner dollar til sammen, altså 49% av landets BNP. Søksmålets detaljer er ikke kjent, men trolig lånte Liberia 6.5 millioner dollar fra amerikanske Chemical Bank i 1978. Senere skal gjelda ha blitt solgt flere ganger. Liberias utenriksminister håper det internasjonale samfunnet vil handle for å hindre at gribbefondene tilegner seg profitt på bekostning av Liberias utvikling.

Det britiske gjeldsnettverket Jubilee Debt Campaign prøver å få igjennom et regelverk i Storbritannia som kan forhindre at gribbefond bruker britiske domstoler.


Les mer om gribbefond her.
Les mer om saken på BBC her.
Les mer om lovforslaget som svekke gribbefonds insentiv til å bruke britiske domstoler her.Les også:

Facebook Twitter Email