Ny SLUG-rapport: Indonesias diktatorgjeld til Norge

Denne SLUG-rapporten omhandler indonesiske miljø- og utviklingsprosjekter finansiert av norske bistandsmidler og eksportkreditter, under Suhartos diktatorvelde på 90-tallet. Rapporten avdekker ambisiøse planer, mislykkede prosjekter, norske næringslivsinteresser og indonesisk milliongjeld. Norske myndigheter må gjennomføre gjeldsrevisjonen de har lovet og få ryddet opp i gammelt snusk.

Is-Indonesias-Debt-to-Norway-Illegitimate

Trykk på bildet for å laste ned rapporten

En rekke miljøprosjekter i utviklingsland ble på 1990-tallet finansiert delvis med norske bistandsmidler, og delvis i form av eksportkreditter – statlige garantier som sikrer norske eksportbedrifter for tap. Sju prosjektavtaler ble signert mellom Norge og diktator Suhartos Indonesia, med en samlet verdi på 198 millioner dollar. I rapporten ”Is Indonesia’s debt to Norway illegitimate?” har SLUG samarbeidet med den indonesiske NGOen INFID om å undersøke to av disse prosjektene.

”Intensjonene var helt tydelig å tjene penger på den økonomiske veksten i Asia, men prosjektene ble ”renvasket” av både bistandsfinansiering og en høyst tvilsom miljømerkelapp. Dette er ikke særlig pent,”sier Kristian Jahren Øvretveit, leder av SLUG.

Det ene prosjektet, et bølgekraftanlegg på Java, hadde vist seg ubrukelig i Norge, men ble solgt til Indonesia for å gi ren strøm og overføre miljøvennlig teknologi. Indonesia har fortsatt igjen 2.5 millioner dollar på gjelda til Norge for et feilslått prosjekt som aldri ble realisert og for miljøteknologi som aldri ble overført. Det andre prosjektet, et avansert system som blant annet skulle brukes til å overvåke forurensing i havet, var ikke egnet for de tropiske havforholdene i Indonesia. I tillegg til mangelfull opplæring og oppfølging fra norsk side, samt den asiatiske finanskrisen i 1997, førte dette til nok et feilslått prosjekt. 13 år senere skylder Indonesia fortsatt 8.8 millioner dollar til Norge. 

Litebilde-FishermanatBaronBeachbyMagnusFlack-size302x202quality75

”Rapporten avdekker diktatorgjeld til Norge, noe som er et krystallklart eksempel på at en norsk gjeldsrevisjon er høyst nødvendig,” sier Øvretveit. ”Indonesia betaler penger de ikke har for prosjekter og teknologi de aldri fikk – dette kan vi ikke akseptere.”

SLUG krever, sammen med flere andre norske organisasjoner, at norske myndigheter holder sine løfter og gjennomfører en fullstendig revisjon av alle utestående lån til Norge nå. All illegitim gjeld må slettes.


Last ned rapporten "Is Indonesia’s debt to Norway illegitimate?Nå også tilgjengelig på indonesisk her.
Lanseringsseminar torsdag 29. april 15.00 på Utviklingshuset.

Bli tilhenger av Gjeldsrevisjon på Facebook.

Les brevet SLUG, sammen med 12 andre organisasjoner, har sendt til norske myndigheter her.

Les også:



Les også:

Facebook Twitter Email