Gribber over Liberia

I slutten av juni ble det klart at Liberia får slettet store deler av sin gjeld etter å ha fullført HIPC-initiativet. Dessverre har President Ellen Sirleaf Johnson fremdeles en kamp igjen å kjempe, nemlig mot de gribbefondene som fremdeles har sine klør plantet i Liberias gjeld. 

Gribbefond er selskaper som har spesialisert seg på å kjøpe opp gjeld som er i ferd med å bli slettet, for en brøkdel av prisen - for deretter å kreve full tilbakebetaling. Gjeld som blir kjøpt opp av slike fond er kommersiell gjeld, og blir dermed ikke dekket i gjeldssletteinitiativet HIPC. Gjennom Verdensbankens Debt Reduction Facility kjøpte Liberia tilbake store deler av sin egen kommersielle gjeld til en svært rabattert pris i løpet av våren 2004; Landet kjøpte tilbake gjeld verdt 1,2 milliarder dollar for 38 millioner dollar. Spesielt positivt var det at de aller fleste gribbefond også deltok i denne prosessen.

Men alle gribbefondene ga seg ikke i 2009. Fremdeles forsøker Hamsah Investments og Wall Capital Ltd. å gå til sak mot Liberia. Fondene har kjøpt opp gjeld fra 1978 for en billig penge, og satser nå på å tjene stort på dette. Etter den banebrytende loven mot gribbefond i Storbritannia, kan disse fondene ikke lenger gå til sak mot Liberia gjennom det britiske rettssystemet, men det er ingenting som stopper gribbene mot å gå til sak i for eksempel USA. Forhåpentligvis vil andre land følge Storbritannias eksempel og stoppe gribbefondenes virksomhet.

Al Jazeera sendte i mai i år et innslag om Liberia og gribbefondene. Se klippet på YouTube.Les også:

Facebook Twitter Email