Egypts diktatorgjeld vekker protester i vesten

I slutten av juni protesterte aktivister i både London og Paris mot at Egypt nå må betale ned på milliardgjelda som stammer fra den avsatte diktatoren Hosni Mubarak. De krever en pause i nedbetalingene mens en gjeldsrevisjon gjennomføres. 

Det er 650 millioner dollar (neste 4 milliarder kroner) Egypt nå forventes å betale tilbake til de vestlige kreditorene som sitter i Parisklubben. Nå som Egypt har fått en ny regjering, krever gjeldsbevegelsen et moratorium, altså en gjeldspause, mens en gjeldsrevisjon gjennomføres for å vurdere gjeldas legitimitet.

I følge Jubilee Debt Campaign (JDC) UK, stammer deler av gjelda Egypt skylder Storbritannia fra lån til Mubarak for å kjøpe britisk militærutstyr og militærteknologi.

Nick Dearden, leder av JDC sier:

Mens Egypts befolkning kjempet for frihet fra et undertrykkende militærregime, krevde Storbritannia renter fra lån basert på skitne avtaler med det undertrykkende regimet. Nå gis Egypt nye lån for at landet skal klare å betale tilbake denne gjelda.


Dearden fortsetter:

Land som Storbritannia må ansvar. Når de inngikk forkastelige avtaler som bidro til å styrke militærdiktaturet, så burde de ikke forvente å få denne gjelda tilbakebetalt.


Dina Makram-Ebeid fra folkebevegelsen the Popular Campaign to Drop Egypt's Debt sier:

Vi mener Egypts gjeld er Mubaraks gjeld. Det er ikke gjelda til det egyptiske folket. Egyptere har aldri vært med på godta avgjørelsen om å ta opp lån; og særlig ikke lån for å kjøre våpen.


Hun fastslår:

Å slette Egypts gjeld er nødvendig for å oppnå målet om ”brød, frihet og menneskelig verdighet” som vi protesterte for i fjor.


Se videoen fra protestene Drop Egypt's Debt.


Bilde: Aktivister protesterer mot at Storbritannia krever inn diktatorgjeld av Egypt.

Les mer

Jubilee Debt Campaigns pressemelding

Egypt: Ferdige med urettferdighet

IMF lån til Egypt vekker protester

Gjeld og den arabiske våren (rapport)

Gjeldsrevisjon: Neste skritt i den arabiske våren?Les også:

Facebook Twitter Email