Gribbefond nektes gevinst

I sommer ble gribbefondet FG Hemispheres krav om å kreve inn gammel kongolesisk gjeld blokkert av Storbritannias høyeste rettsinstans, Privy Council. Fondet hadde vunnet en rettssak mot et statseid kongolesisk selskap og kunne dermed kreve inn $ 100 millioner som stammer fra lån gitt for flere tiår siden, før Kongo havnet i borgerkrig. Men Privy Councils avgjørelse snur dommen på hodet slik at Kongo slipper å betale. Avgjørelsen kan skape presedens for lignende saker. 

Gjelda stammer fra et lån fra Jugoslavia på 3.3 millioner til den kongolesiske diktatoren General Mobutu Sese Seko på 1970-tallet. Lånet gitt til et statseid selskap som brukte midlene til å bygge kraftlinjer. Kongo hadde ikke betalt ned på kostnadene av kraftlinjene da borgerkrig brøt ut i begge landene. Mens landene kjempet hver sin krig, benyttet gribbefond anledningen til å skaffe seg rettigheten til å kreve inn lånene. Hvordan dette gikk for seg, kan dere se i denne dokumentaren, hvor reporteren Greg Palast reiser til Sarajevo for å utforske hvordan gjeldsbrevene kom til å havne i gribbefondenes hender.

Peter Grossman med gribbefondet sitt FG Hemisphere har tidligere brukt britiske domstoler for å vinne kampen om u-landsgjeld. Men ettersom britene nå har innført en permanent lov som forhindrer at gribbefond bruker domstolene i England, gjør smutthull i loven at spekulantene likevel kan ty til domstoler i det britiske skatteparadiset Jersey som ligger i den engelske kanal. Grossmans rettssak startet i fjor, og i vår vedtok domstolen i Jersey at Grossmans krav er legitimt.

Gribbefondene er juridiske spesialister og har ressurser til å føre harde rettssaker mot fattige land for å tvinge dem til å betale tilbake gamle lån. Virksomheten fra gribbefond er oppfattet som svært bekymringsfullt både av gjeldsslettebevegelsen, IMF og av flere lands myndigheter ettersom den truer effekten av å gi utviklingsland gjeldsslette. Kongo fikk 12.3 milliarder dollar i gjeldsslette i 2010.


Les mer om gribbefond.

Last ned Eurodads rapport om gribbefond: Taming the Vultures.

Les Peter Grossmans uttalelse om saken.

Les om saken i The Guardian.

Les om saken på BBC.

Les om saken på Eurodads nettsider.

Foto: Jubilee Debt Campaign UK.Les også:

Facebook Twitter Email