Podcasts

06.12.2018  //  Klimafinansiering

Hva har gjeld med klimaendringene å gjøre?

Hvorfor skal fattige land måtte låne penger av rike land for å tilpasse seg klimaendringer som stort sett rike land har skapt? I kjølvannet av klimakrisen vokser det fram et mindre synlig problem som potensielt kan undergrave store deler av verdens klim­atiltak: Økende gjeld for fattige land. I denne episoden reiser SLUGs utsendte til Bali, for å møte med Verdensbanken og IMF og snakke om hvordan fattige lands tilpasning til klimaendringene kan finansieres uten at disse landene havner i nye gjeldskriser.

12.09.2018  //  Gjeldskriser

Fra finanskrise til gjeldskrise: Hvordan ser det ut ti år etter?

Det som trolig er historiens første redningspakke ble utbetalt i Romerriket i år 33, og siden den gang har stater måttet trå til for å få fart på økonomien med jevne mellomrom. Etter krisa i 2008 har vestlige land brukt hele verktøykassa. Vi ser nærmere på hvordan det kan føre til gjeldskriser.

Musikk brukt i episoden er laget av Lee Rosevere.

05.01.2018

Du verden! Bonus: Da Norge slettet u-landsgjeld og hvorfor verden stadig får gjeldskriser

Gjeldskriser. Når et land ikke greier å betale tilbake pengene det har lånt av et annet land, så blir det krise. Hvorfor greier ikke verden å lage et bedre system for långivning, når dette skjer igjen og igjen? Det var tema for SLUG og Changemaker Norges sofasamtale, mellom tidligere utviklingsminister og SV-politiker Heikki Holmås og Morgenbladet-journalist og økonom Maria Berg Reinertsen. Hør om skipet fullastet med økonomer på vei til Bretton Woods-konferansen etter andre verdenskrig, og om da utviklingsminister Erik Solheim sa "just do it" og slettet flere lands gjeld til Norge - i Du Verdens bonusspor.

Facebook Twitter Email