Storbritannia på offensiven mot gribbefond
Gribbefond er private aktører som kjøper opp fattige lands gjeld for å kreve den tilbakebetalt. Nå prøver den britiske regjeringen å finne måter å bekjempe disse fondene på.
Gribbefond er private aktører som kjøper opp fattige lands gjeld for å kreve den tilbakebetalt. Nå prøver den britiske regjeringen å finne måter å bekjempe disse fondene på.
Det er ikke alle utlånere som er med på å gi gjeldsslette til de såkalte Heavily indebted poor countries (HIPC). Dette er land som er med på Verdensbanken og IMFs program for gjeldsslette. Når et land er med i denne prosessen, hender det at private utlånere selger sin andel av landets gjeld til et gribbefond. Fondet kan da kreve gjelden tilbakebetalt med høye gebyr, og kan til og med gå rettens vei for å få pengene. Dette er svært ødeleggende for fattige land som trenger gjeldsslette, blant annet for å bygge ut velferdstjenester.
LES MER: Gribbefond
Nå har britiske myndigheter satt i gang offentlige konsultasjoner for å finne virkemidler i kampen mot gribbefondene. Det skriver The east African. Britene vil blant annet diskutere nye lover som kan begrense private selskapers muligheter til å kreve tilbakebetalt gjelden til HIPC-land.
- Alt for lenge har noen selskaper fått lov til å komme unna med å utnytte fattige lands gjeldsslette til egen profitt, uttalte den britiske handels- og utviklingsministeren, Gareth Thomas tirsdag forrige uke.
- Vi må gå til handling for å sikre at de fattigste menneskene drar nytte av gjeldsslette. Midlene som spares gjennom gjeldsslette gir land mulighet til å bruke penger på skoler, sykehus og andre grunnleggende tjenester, sa Thomas videre.
Gribbefond er også noe norske myndigheter jobber med. Norge har tidligere hjulpet land å kjøpe tilbake og få slettet sin egen gjeld fra gribbefond.
Les også:
Gribber sirkler over Argentina