Afrikas store kreditor
Kineserne har forlengst overtatt Verdensbankens posisjon som den største långiveren til utviklingsland, skriver Aftenposten i dag. Slett U-landsgjeldas daglig leder, Gina Ekholt, intervjues.
Lånene ønsker velkommen av afrikanske ledere, men møter kritikk i Europa og Nord-Amerika.
Mens enkeltland og internasjonale organisasjoner slett u-landsgjeld, tar en del land opp ny gjeld andre steder, skrev Aftenposten i går.
Fra sommeren 2008 til sommeren 2010 inngikk Verdensbanken og u-land nye låneavtaler verd 17 milliarder dollar, ifølge Financial Times. I samme periode lånte Kina ut 110 milliarder dollar.
Et eksempel er Ghana, som i 2010 skal ha tatt opp et lån på nesten 13 milliarder dollar av Kina, ifølge BBC.
Kineserne har ingen planer om å stanse lånefesten. Ifølge BBC-intervju med Zhao Changhui i én av Kinas investeringsbanker, har landet fortsatt 3000 milliarder dollar tilgjengelig for utlån. Det er drøyt fem oljefond.
Frykter ny gjeldskrise
Etter 15 år med sletting av u-landsgjeld frykter enkelte nå at afrikanske land igjen er på vei inn i en gjeldsfelle.
- Kinesiske investeringer har gjort afrikanske land mindre avhengig av tradisjonelle donorer som Verdensbanken og IMF. Men manglende krav til lån og gjeldsslette har ført til at risikoen for at det tas opp uansvarlige lån blir stor, og sjansene for en fremtidig gjeldskrise øker, mener Gina Ekholt, daglig leder i organisasjonen Slett u-landsgjelden.
Verdensbanken og andre långivere i Europa og Nord-Amerika stiller ofte krav om hva pengene skal brukes til. Men det er vanskelig å slå fast hvor strenge kineserne er i sine låneavtaler.
Det er nemlig svært begrenset åpenhet, både om hvor mye penger som skifter hender og hvilke vilkår som stilles.
- Dette blir bare mer og mer aktuelt for hver dag som går. Kinas uttalte og kontroversielle holdning om ikke å blande seg inn i andre lands interne forhold er blitt ønsket velkommen av afrikanske ledere, og det finnes lite informasjon om betingelsene som stilles for kinesisk bistand eller kinesiske lån, sier Ekholt. Hun mener samtidig det er bra at Verdensbankens monopol på slike utlån utfordres.
- Så lenge økonomien har stabil og sunn vekst, og folket etter hvert får glede av å ha det bedre, burde denne typen modeller være velkomne, uttalte Zhao Changui til BBC før jul.
Les Aftenpostens artikkel her.
Les mer om Kina i Afrika i rapporten China in Africa: lending, policy space and governance.
Les mer om de internasjonale finansinstitusjonene.
Bilde: Kinas president Hu Jintao ble møtt av barn med kinesiske flagg da han besøkte Liberia i 2007. Hu slettet 10 millioner dollar i gjeld under besøket, men ønsket tilgang til landets råvareressurser.